Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej och god fortsättning på det nya året!

Nytt år med nya utmaningar för oss inom polisen även om vi 2012 gjort ett bättre resultat än tidigare år så går det inte att slå sig till ro utan vi måste fortsätta jobba på att bli ännu bättre. Detta gäller naturligtvis även den brottsförebyggande delen som t.ex. grannsamverkan. Det är redan några områden som hört av sig och vill starta nya grannsamverkansområden i kommunen och det är mycket glädjande. Vi från polisens sida skulle vilja ha bättre kontroll över vilka områden vi idag har grannsamverkan på och för detta behöver jag Er hjälp. Jag vill att varje kontaktombud anger vilka områden/vägar som är aktiva grannsavmerkansområden. Vad är då tanken med detta jo om vi kan överföra detta på en karta så kan vi lättare se vart vi skall sätta in stötar för att få fler engagerade i grannsamverkan. Så på enklaste sätt anger ni vem som är kontaktombud samt vilka vägar ni är ansvariga för och denna information skickar ni sedan till anders.wiklander@polisen.se varpå jag ritar in era områden på kartan. Stort tack för hjälpen.

Vidare pågår diskussioner med kommunen angående en träff i vår/sommar för Er som är kontaktombud och jag hoppas att vi ska kunna erbjuda tidpunkt och upplägg om detta i mitt nästa utskick. Nedan följer statistik för årets första månad och som det ser ut just nu så är det några färre inbrott än så länge än vad det var förra året.

 

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2013

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  5                        
 Inbrott i Lägenhet  1                        
 Försök t inbrott i villa  0                        

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0                        
                           

 


Information från räddningstjänsten: 

 

Om du orsakar en brand

Enligt lagen kan du dömas för allmänfarlig vårdslöshet om man oavsiktligt vållat brand.

Är det straffbart att råka orsaka en brand?

Ja, det kan faktiskt vara straffbart att slarva med brandsäkerheten. Polisen kan göra en anmälan på brandplatsen. Räddningstjänsten gör en bedömning om det fanns risk för att branden skulle sprida sig och om det fanns fara för människors liv och hälsa.

Sedan bestämmer åklagaren om man ska väcka åtal för allmänfarlig vårdslöshet. Man behöver inte ha menat att de skulle börja brinna.

Om man befinns skyldig kan man dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader. Så förutom de självklara negativa konsekvenserna av en brand kan den också innebära juridiska konsekvenser.

Lagen om "Allmänfarlig vårdslöshet"

Enligt Brottsbalken, 13 kap (Om allmänfarliga brott), 6 §, kan man dömas för allmänfarlig vårdslöshet om man av oaktsamhet har vållat brand. Här är exempel på sådana fall.

• Nyårsraket landade på en markis till en villa. Markisen tog eld som spred sig till taket. Hela taket kollapsade.

• Man satte tomtebloss i julgranen. Gnistor tände saker runt granen. Grannen försökte släcka med brandsläckare. Brandkår kom till platsen. Stora brand- och rökskador.

• En fonduegryta stod på värmning då man fick telefon och glömde grytan. Lyckades själv släcka med våta handdukar. Stora rökskador på bostaden.

• En glöd från en villapanna antände ved som lagts nära pannan.

• Man glömde en kastrull med bruna bönor som stod på spisen.

• Man eldade i en tunna som stod på en gräsmatta. Glöd antände gräset och man miste kontrollen. Stor gräsbrand.

Källa: www.dinsäkerhet.se

Med vänliga hälsningar

Claes Nicklasson

Stf räddningschef

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Blekingegatan 1

 

Visste du att....

Vi sedan några månader tillbaka finns på facebook, polisen Karlskrona. Där kommer vi att lägga ut nyheter, information och andra nyttiga tips. Gå in på sidan och gilla oss så missar du inga nyheter.

                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.